Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Konkurs: Podaj przepis na polędwiczki, wygraj nagrodę

Utworzony przez dosia, 23 marca 2012 r. o 07:35
SKŁADNIKI: 4 polędwiczki wieprzowe 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 kostka cielęcego rozmaryn - może być suszony 3-3 ząbki 4 duże cebule 2-3 łyżki śmietany (ewentualnie jogurt naturalny) sól, pieprz, curry, papryka słodka Polędwiczki pokroić na plasterki grubości 3-4 cm. Wymieszać oliwę z sosem sojowym, dodac szczyptę rozmarynu. polędwiczki zalać przygotowaną marynatą i zostawić w lodówce na min. 12 godzin. Każdy plasterek mięsa obtoczyć w mące i smażyć (na małym ogniu) na oliwie z oliwek.Na tym samym tłuszczyku zeszklić cebulkę. Do pojemnika wlać smietanę (kilka łyżek) po czym wlać do pojemnika cebulkę z małą ilością tłuszczyku. dodac pozostały czosnek i przyprawy i wszystko zmielić blenderem, tak aby powstał gęsty sos. Podsmażone polędwiczki wrzucić po gotującego się na małym ogniu sosu + dla bardziej wyrazistego smaku dodać kostkę bulionową. Jeśli sos jest za gęsty, możemy go rozcieńczyć kilkoma łyżkami przygotowanej wody. Mięsko dusić w sosie az będzie mięciutkie.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Polędwiczki wieprzowe w ostrym sosie Składniki: 2 polędwiczki ok. 30dkg każda 2 średnie czerwone cebule 2 ząbki czosnku (polski nie chiński!) 1 mała papryczka chili pół szklanki wody oliwa do smażenia sól do smaku, mielony imbir i kminek po pół łyżeczki Polędwiczki kroimy na plastry grubości ok. 2 cm, posypujemy solą i ziołami, odstawiamy do lodówki na pół godziny. Cebulę pokrojoną w piórka i czosnek drobno posiekamy szklimy na oliwie a następnie dodajemy krążki ostrej papryczki i smażymy razem przez ok. 3min. Dodajemy polędwiczki i smażymy je z obu stron na ostrym ogniu aż zmienią kolor. Następnie dolewamy wody i dusimy ok. 5 min. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem. rgorzel@wp.pl
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Polędwiczki wieprzowe z gruszkami i serem pleśniowym 2 polędwiczki wieprzowe 100 ml śmietanki kremówki 30-36% 60-80 g gorgonzoli (sera z niebieską pleśnią) 2 dojrzałe gruszki (powinny być naprawdę dojrzałe) 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki majeranku olej do smażenia Polędwiczki kroimy na plastry 2-3 cm, które następnie lekko rozbijamy, solimy, pieprzymy i obsmażamy na złoto na oleju. Gruszki obieramy i kroimy w dość grube plastry. Śmietankę doprawiamy solą, pieprzem. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i kładziemy na nie grube plastry gruszki. Całość zalewamy śmietanką a na wierzchu układamy pokruszony ser i posypujemy majerankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 -200 °C zapiekamy ok 25-30 minut.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Polędwiczki w winnym sosie pieczarkowym z kładzionymi kluseczkami 2 polędwiczki wieprzowe 300 g pieczarek, ½ -3/4 szklanki białego wytrawnego wina, 1/2 szklanki słodkiej śmietanki - najlepsza 30% 2 łyżki masła, garść natki pietruszki lub bazylia. sól, pieprz olej do smażenia Pieczarki umyć i pokroić grube plastry lub w ćwiartki, jeśli pieczarki są malutkie, wystarczy odciąć nóżkę, a kapelusze użyć w całości.Podsmażyć je na maśle bez przykrycia, na średnim ogniu aż woda wyparuje i lekko się zrumienią. Mięso pokroić na kotleciki i rozbić. Posolić, popieprzyć, i usmażyć na oleju. Smażyć na mocnym ogniu. Wyjąć na talerz. Na patelnię wlać wino (cały czas na dużym ogniu) dokładnie mieszając, aby pozostałości z mięsa się rozpuściły. Włożyć mięso i pieczarki. W razie konieczności dolać trochę wody Całość dusić na małym ogniu około 15 minut, mieszając (do miękkości mięsa). Na końcu dodać śmietanę i podgrzewać na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Posypać posiekaną natką pietruszki Przygotować ciasto na kluski – 2 jajka roztrzepać i wymieszać z ½ litra mleka. Cały czas mieszając dodawać mąkę, aż powstanie gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany (im mocniej wybijmy ciasto trzepaczką, tym kluseczki będą bardziej puszyste). Potrzeba około 3 szkl mąki (wszystko jednak zależy od jej wilgotności) W rondlu zagotować wodę, osolić. Przygotować kubek lub miseczkę z wodą, do moczenia łyżki przed każdym nałożeniem ciasta. Łyżką zanurzoną najpierw w wodzie nabierać małą ilość ciasta (kluski urosną podczas gotowania) i kłaść na wrzątek. Kiedy wypłyną na wierzch gotować 2-3 minuty, po czym wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Świeżo ugotowane kluski podawać z polędwiczkami w pieczarkowym sosie winno-śmietanowym.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Polędwiczki z truskawkami 2 polędwiczki wieprzowe, 150-200g truskawek (najlepsze są nasze Polskie, więc danie jest sezonowe, chyba że użyjemy mrożonych owoców) 40-50 g cukru (brązowego muscovado) – zależy jak słodkie są truskawki 2 łyżki masła, sok z połowy cytryny, ½ szkl bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu Prymat sól, Polędwiczki umyć, osuszyć. W całości natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanym ogniu z każdej strony, podlać bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości. Przygotować sos truskawkowy – truskawki dusić w rondelku do miękkości. Przetrzeć przez gęste sitko i truskawkowy mus przełożyć z powrotem do garnuszka. Dodać cukier, sok z cytryny, masło i gotować na wolnym ogniu około 5-7 minut. Na końcu doprawić pieprzem, wymieszać. Gotowe polędwiczki pokroić na plastry, polać sosem truskawkowym. Podawać z sałatką: Mieszankę sałat wymieszać z pokrojonymi w plasterki truskawkami. Polać sosem balsamicznym (2 łyżki oliwy z oliwek wymieszać z 1 łyżką octu balsamicznego, doprawić solą i pieprzem)
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Polędwiczka z pieczarkami ok 60 dkg. polędwiczki wieprzowej 50 dag. pieczarek 200g kremówki 2 łyżki oliwy z oliwek 25 dag sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 szt . kostki rosołowej Polędwiczkę pokroić w średniej grubości plastry , rozbić tłuczkiem . Kostkę rosołową rozpuścić w oliwie , natrzeć roladki i wstawić na ok. 1 godz do lodówki . Odsączyć z oliwy i oprószyć delikatnie mąką , krótko obsmażyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym .Na sosie pozostałym po roladkach usmażyć pokrojone w talarki pieczarki. Do śmietany dodać zmiażdżone ząbki czosnku i dodać do podsażonych pieczarek . Całością zalać roladki . POsypać startym żółtym serem . Piec około 1 godz . w zależności od grubości roladek . POdawać jako przekąskę bądż danie obiadowe . Smacznego . wiola1000@o2.pl
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Polędwiczki zapiekane w kapuście 2 polędwiczki wieprzowe ½ niedużej kapusty włoskiej 4 średnie cebule 2 jabłka - winne suszone śliwki (ok. 10 sztuk), i /lub suszona żurawina sól ziołowa Prymat – do smaku pieprz kolorowy Prymat - do smaku olej do smażenia 2 łyżki masła ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki majeranku prymat Kapustę zszatkować, nie musi być bardzo drobna, zasypać solą. Odstawić, gdy zmięknie mocno odcisnąć. Polędwiczki umyć, osuszyć. Pokroić ukośnie w plastry 2-3 cm i lekko rozpłaszczyć. Nie powinny być zbyt cienkie, Oprószyć solą i pieprzem. Krótko obsmażyć na oleju, na mocnym ogniu. Zdjąć z patelni. Podlać wodą, aby „odzyskać” pozostałości ze smażenia mięsa. Cebulę obrać, pokroić w piórka, dodać cukier, sól, poddusić na oleju (nie rumienić), W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: kapustę (oprószamy pieprzem), cebulę, mięso. Na mięsie układamy wiórki masła. Następnie pokrojone na cząstki śliwki oraz żurawinę, na to cebula i kapusta. Całość zalewamy wodą, którą podlaliśmy patelnię po usmażeniu polędwiczek. Posypać majerankiem. Na wierzch układamy jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ósemki, ale nie obierane ze skóry. Przykrywamy szczelnie i pieczemy w temperaturze 200 °C przez około 40-60min. Danie, z tą ilością warzyw i owoców w zupełności może obejść się już bez dodatku surówki .
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Polędwiczki wieprzowe i włoskie klimaty 2 polędwiczki wieprzowe 2-3 średnie cebule 2 ząbki czosnku 200 ml bulionu 2 łyżki miodu 2 łyżki mąki 50 ml octu balsamicznego 10-15 suszonych pomidorów (w zależności od wielkości) olej sól, pieprz. bazylia Prymat Polędwiczki umyć, osuszyć. Pokroić ukośnie w plastry 2-3 cm i lekko rozpłaszczyć dłonią, osolić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać Cebulę zeszklić na patelni, dodać czosnek. Po chwili dodać mięso. Smażyć, aż plastry polędwiczek zarumienią się. Mięso z cebulą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pomidory pokroić w paski. Na opróżnioną patelnię wlewamy bulion i ocet, mieszamy dokładnie, by rozpuściły się pozostałości ze smażenia mięsa. Dodać miód, pomidory i bazylię. Wlać mąkę wymieszaną z wodą, aby zagęścić sos. Zagotować. Sosem zalać mięso, lekko zamieszać i zapiekać w temp 180°C przez około 30 minut. Zamieszać jeszcze raz w trakcie pieczenia. Podawać ze świeżym pieczywem, cienkim typu focaccia, fougasse lub chlebkiem arabskim.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Polędwiczki wieprzowe po francusku 50 dag polędwiczek wieprzowych Pół szklanki bulionu z drobiu Pół szklanki wytrawnego sherry Sok i skórka otarta z pomarańczy oraz cała nieduża pomarańcza Łyżka posiekanych i kilka całych świeżych listków szałwii 2 łyżki masła Łyżka soku z pomarańczy Łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Umyte i osuszone polędwiczki skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, zostawić w chłodnym miejscu na kilkanaście minut. W płaskim rondlu stopić masło, zrumienić polędwiczki ze wszystkich stron, dodać sherry posiekany czosnek i szałwię oraz skórkę z pomarańczy, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień, podlać bulionem i dusić pod przykryciem około 20 min. Miękki mięso wyjąć, przełożyć na ogrzany półmisek, trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito, zagotować. Mąkę dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy, a potem z sosem i podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. Polędwiczki pokroić w ukośne plastry, polać częścią sosu, udekorować ćwiartkami pomarańczy i listkiem szałwii. Pozostały sos podać w sosjerce.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Składniki: - kawałek polędwicy(Nie podaję dokładnie ile potrzeba polędwicy, bo dla każdego, co innego znaczy słowo "porcja") - jabłko - oliwa - olej sezamowy - ocet - miód - cynamon - sezam - sól, pieprz - trochę karmelu. obrać swój kawałek poledwicy z wszelkich błonek, żyłek itp. Następnie pokroić ją na około 2 cm kawałki, i nie rozbijać ich tłuczkiem, tylko leciutko rozpłaszczyć palcami. I włozyć do marynaty, która powstaje z okoła 4 łyżek oliwy, 1 octu, 1 małej łyżki oleju sezamowego, do tego z 2 łyżki miodu i cynamonu, sprażony sezam, sól i pieprz. W tym mięsko się marynuje, kiedy my przyrządzamy jabłuszka. Jabłko kroimy na ósemki, nie obieramy! i smażymy na maśle z dodatkiem oleju. Gdy cząstki się zrumienią, zdejmujemy je na papierowy ręcznik, aby wsiąkł tłuszcz. Teraz kładziemy na rozgrzaną już patelnię mięso i obsmażamy z dwóch stron. Gdy mięso będzie już prawie gotowe, wlewamy całą marynatę na patelnię, możemy trochę dodać soku z jabłek, ale odrobinę i czekamy, aż zrobi się gęsty sos. Jabłka ułożone na talerzu polewamy karmelem, mięso sosem z patelni i danie gotowe. Góra 15 minut pracy , Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Przepis na polędwiczki z serem sprawdzony przepis Mamy Składniki: *2 długie polędwiczki *30 dag żółtego sera (ewentualnie pleśniowego czy też pieczarek) *sól *pieprz *1/2 l oleju sos czosnkowy: *1/2 słoika majonezu (o poj. 400ml) *łyżka śmietany *łyżeczka cukru *szczypta kucharka *szczypta czarnego pieprzu *łyżka oregano *łyżeczka suszonej pietruszki *2 duże ząbki czosnku *sól Przygotowanie: 1. Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy w 2-cm plastry. (nadziewać możemy również całe polędwiczki -> w tym celu odcinamy końce, robimy otwór lub nacinamy i wkładamy ser) Delikatnie rozbijamy (uważając, aby nie porozrywać mięsa) Oprószamy przyprawa do wieprzowiny. 2. Ser kroimy w słupki i układamy na plastrach mięsa. Polędwiczki ciasno zwijamy i spinamy wykałaczkami. Smażymy w głębokim oleju ok.2 minut. 3. Sos: majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Doprawiamy sola, cukrem, pieprzem, kucharkiem i ziołami. Podajemy do polędwiczek. SMACZNEGO
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Polędwiczki z grilla 500 g polędwiczek wieprzowych 200 ml oliwy z oliwek 100 ml cherry 50 ml koniaku 4 ząbki czosnku Natka pietruszki Sól, pieprz Cherry, koniak, pokrojony czosnek, posiekaną natkę pietruszki, oliwę z oliwek i przyprawy wymieszać. Do przyrządzonej marynaty włożyć rozbite na kotlety polędwiczki, odstawić na około 12 godzin. Po upływie podanego czasu mięso wyciągnąć z zalewy i opiekać na grillu z obu stron od 3 do 6 minut (w zależności czy lubimy krwiste czy bardziej wysmażone).
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Polędwica wieprzowa z ananasem 60 dag polędwicy wieprzowej Puszka ananasów w plastrach (wraz z zalewą) Łyżka musztardy Po półtorej łyżeczki mielonego imbiru i papryki Łyżka cukru Łyżka soku z cytryny 2 łyżki mąki kukurydzianek Strąk świeżej zielonej papryki do przybrania Ułożyć mięso w brytfance. Przygotować glazurę. W małym rondelku wymieszać 1/3 szklanki soku z ananasów, musztardę, imbir, paprykę, sok z cytryny, cukier i mąkę. Zagotować, mieszając. Odstawić na kilka minut. Posmarować polędwiczkę częścią glazury. Piec (bez przykrycia) 30-40 minut w temperaturze 1800C. W połowie pieczenia mięso obrócić, polać resztę glazury. Po upieczeniu odstawić na 5 minut, podzielić na porcje, obłożyć dookoła plasterkami ananasa i paskami papryki. Podawać z frytkami i sałatą ze śmietaną
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Polędwica po parysku 4 plastry polędwicy (po 15 dag) 2 cebule Łyżka oleju 3 łyżki ziaren czarnego pieprzu 40 ml koniaku Pół kostki rosołowej Łyżka koncentratu pomidorowego Łyżeczka przyprawy do zup 2-3 krople octu winnego Miód 3 łyżki masła Łyżka drobno posiekanych ziół Sól Mięso lekko zbić lub tylko rozpłaszczyć i uformować ręką. Pieprz grubo zemleć lub zmiażdżyć, obtoczyć w nim mięso, dociskając dłonią. Cebulę pokroić w plasterki i usmażyć na maśle (2 łyżki) na jasnozłoty kolor. Dodać 3 łyżki gorącej wody, kawałek kostki rosołowej, koncentrat pomidorowy, przyprawę do zup, ocet i miód, zagotować, doprawić do smaku solą. Patelnię zdjąć z ognia. Dodać do sosu bardzo zimne masło, podzielone na kawałeczki, i posiekane zioła. Sos trzymać w cieple, nie gotować. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso, smażyć po 3 minuty z każdej strony, zdjąć z ognia. Mięso posolić, polać ogrzanym koniakiem, zapalić wyłożyć na podgrzany półmisek, osobno podać sos.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z MORELAMI - PIKNIKOWE SKŁADNIKI: 4 polędwiczki wieprzowe (25-30 dag każda), PRZYPRAWY: po łyżeczce tymianku, oregano, soli, po pół łyżeczki pokruszonego czerwonego i czarnego pieprzu SOS: 1 szklanka moreli (z syropu, 2 łyżki posiekanego imbiru (swieży lub kandyzowany), 2 łyżki octu winnego, pół łyżeczki suszonego tymianku. PRZYRZĄDZANIE: Mieszamy wszystkie składniki przypraw, nacieramy nimi mięso. Polędwiczki wkładamy do lodówki, pozostawiamy na parę godzin. Robimy sos, mieszając w rondlu wszystkie składniki, gotujemy 4 minuty na małym ogniu, stale mieszamy, uważając by się nie przypalił. Ostudzony sos przewozimy na piknik w szczelnie zamkniętym pojemniku. Na pikniku układamy zamarynowane mieso na grillu, pieczemy około pół godziny, pamiętając że należy je odwracać od czasu do czasu. Podajemy z sosem. Smacznego!!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
FILETY Z POLĘDWICZEK WIEPRZOWYCH PO MYŚLIWSKU SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe 6 łyżek mąki 2 cebule 2 ogórki kwaszone 10 dag kiełbasy (dobrej) 4 łyżki masła, 1/4 litra rosołu 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka kaparów 5 łyżek czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz, majeranek, maggi, jałowiec, czosnek PRZYRZĄDZANIE: Mięso kroimy na 8 kawałków. Każdy rozbijamy zwilżonym tłuczkiem. Posypujemy przyprawami i mąką (4 łyżki), zarumieniamy na łyżce masła. Cebulę kroimy na czastki, ogórki na kawałki, kiełbasę w paski. Przygotowane składniki smażymy na łyżce masła. Z reszty masła i mąki robimy jasną zasmażkę. Następnie rozprowadzamy zimnym rosołem, zagotowujemy, dodajemy mięso, koncentrat, ogórki, cebulę, kiełbase, kapary, wino i przyprawy. Dusimy kilka minut na małym ogniu. Ja podaję z ziemniakami. SMACZNEGO, koleżanko i kolego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Najprostszy sosik z polędwiczek: Polędwiczki kroimy w plastry 1,5 - 2 cm, rozbijamy odrobinę tłuczkiem do kotletów. Na łyżce smalcu rozgrzanego na patelni podsmażamy z obu stron na mocno rumiano (prawie przypalić – co da kolor ciemniejszy). Następnie posypujemy pieprzem, czerwonym delicatem do mięs i podlewamy wodą. Dusimy z podsmażoną cebulką ok. 0,5 – 0,45 godz. Można dodać kilka ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych, a na koniec posolić. Zagęścić mąką, dobrze rozprowadzoną w wodzie. Podać z ziemniakami i dowolną surówką lub zwykłym kiszonym ogórkiem. Polędwiczki w warzywach: Polędwiczki nacieramy w całości solą i pieprzem lub przyprawą magii. Na tarce jarzynówce ucieramy marchew, pietruszkę i selera. Pora kroimy dość cienko. Na rozłożonej folii aluminiowej układamy warzywa, mięsko i zawijamy - niech sobie poleży kilka godzin w lodówce. Następnie przekładamy na blachę i pieczemy w folii ok. 1 godz. Podajemy jak kto lubi - z kaszą lub ziemniaczkami. Smacznego! e-mail: essy_floressy@wp.pl
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
POLEDWICA WIEPRZOWA W PIKANTNEJ KRUSZONCE Z MAJERANKIEM PODANA NA AROMATYCZNEJ SZOCEWICY 4 OCZYSZCZONE POLEDWICZKI WIEPRZOWE,1/4 szklanki oliwy z oliwek,pikantna marynata do mies,czosnek marynowany z oliwkami pikantna kruszonka:2łyzki masła,1 łyżka majeranku, 1 łyzka musztardy dijon,bułka tarta soczewica:puszka soczewicy,4cebule szalotki,3 zabki czosnku,galązka rozmarynu,papryka ostra,czarny pieprz,sól czosnkowa,majeranek,2 łyzki oliwy z oliwek,100g pokrojonego w kostkę chudego bekonu,szklanka pomidorów bez skórki,galazki tymianku do dekoracji. przygotowanie:umytą, oczyszczoną i osuszona poledwice wieprzowa zamarynowac w oliwie z oliwek zmiksowanej z pikantna marynata do mies,masło wymieszac z musztarda,majerankiem,dodac bulke tarta,az do uzyskania konsystencji plasteliny,na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmazyc bekon, cebule,czosnek i galazke rozmarynu,dodac soczewice,calosc poddusic,dodac pomidory,wymieszac i doprawic do smaku.Marynowane poledwiczki obsmazyc na patelni,umiescic kruszonke i piec 10 min. w temperaturze 180 stopni,,poledwice pokroic w plastry i ulozyc na aromatycznej soczewicy z ziolami i pomidorami.Przed podaniem udekorowac tymiankiem,mozna podac czosnek z oliwkami jako przekaske.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Polędwiczki natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, polać oliwa i niech poleżą w lodówce. Smażyć na oliwie. Podlać białym winem i dusić. Dodać śmietany 30% i jeszcze trochę dusić. Lekko doprawić, dodać śmietankowy serek topiony i serek brie. Jak ser się roztopi, dodać zblanszowane brokuły, wymieszać i jeszcze małą chwileczkę poddusić.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
POLĘDWICZKI Z ZIEMNIAKAMI Składniki: - średniej wielkości polędwiczka wieprzowa - 6 ziemniaków - 15 dag pieczarek - 4 łyżki żurawiny ze słoika - olej - mielona papryka - sól, pieprz Marynata: - 3 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu - 2 łyżki keczupu - 2 łyżki musztardy sarepskiej Przygotowanie: 1. Robimy marynatę: oliwę mieszamy z keczupem, musztardą z miodem. 2. Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy w 1,5 cm plastry. Rozpłaszczamy dłonią. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Zalewamy marynatą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. 3. Ziemniaki obieramy i myjemy. Obgotowujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Następnie odcedzamy, osuszamy i polewamy olejem. Wkładamy do brytfanny, posypujemy papryką. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180° C. 4. Pieczarki oczyszczamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z osączonymi polędwiczkami. Podajemy na żurawinie, z ziemniakami. SMACZNEGO! Marcin85
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...